Byliny pro zdraví

Zelenina pro zimní období

Nejzdravější zelenina s nejširším spektrem účinku  je – zelí. Bílé, červené, syrové i kysané.

Zimní období je ideální doba pro konzumaci tohoto rostlinného zázraku. Přinese nám fyzickou i duševní sílu, detoxikuje tělo, unavené všemi jedy, které jsou kolem nás ve stále větší míře a pomůže nám úspěšně bojovat jak s viry a bakteriemi, tak s civilizačními chorobami, které nás ohrožují stále více.

Pravidelná konzumace během zimních měsíců znamená 3x týdně si dát buďto samotnou šťávu ze zelí, syrový zelný salát, kysané zelí nebo aspoň jídlo, kde ½ porce bude tvořit kysané, lehce dušené zelí.

V žádném případě vám nepomůže konzumace zelí vařeného, dušeného do měka, případně dokonce zadělávaného jíškou. Sice si pochutnáte, ale pro zdraví toho moc neuděláte. Na druhé straně k těžkým zimním jídlům, jako je kachna, husa a podobně je lepší i to vařené zelí než žádné. A pokud si odpustíte knedlíky a dáte si jen maso se zelím, nastoupíte na dobrou cestu, která povede možná až ke konzumaci syrového nebo kysaného zelí a pití zelné šťávy.

Co všechno zelí pozitivně ovlivňuje:

  • Játra. V případě nemoci jater je ideální sníst před každým nesladkým jídlem 2 lžíce kysaného zelí jako předkrm.
  • Žlučník. Syrové zelí příznivě působí na tvorbu žluče a dobrou činnost žlučníku.
  • Vzhledem k obsahu inulínu a dalších příznivě působících látek, pomáhá pravidelná konzumace udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Ateroskleróza. Pravidelná konzumace syrového nebo kysaného zelí snižuje cévní problémy, způsobené ucpáváním cév cholesterolem.
  • Revma a dna. Denní pití půl litru šťávy z kysaného zelí snižuje problémy, které způsobuje dna a revma.
  • Konzumace zelí napomáhá lepšímu vylučování škodlivých látek ledvinami.
  • Pálení žáhy. Pití 2 dcl šťávy denně odstraní problémy s pálením žáhy.
  • Prevence rakoviny. Pravidelná konzumace syrového nebo kysaného zelí a jeho šťávy je jedna z nejlepších prevencí rakoviny měkkých tkání.
  • Žaludek. Problémy s trávením potravy vyléči 14 denní kůra z kysaného zelí a především ze šťávy z kysaného zelí. Na odstředivce si však můžete udělat i šťávu ze syrového zelí.
  • Střeva a vyměšování. Máte-li potíže s vyměšováním, případně jiné střevní problémy, i pro ně je zelná kůra velmi vhodná. V tomto případě by to byla kůra hlavně ze šťávy a 2x týdně z jemně nastrouhaného syrového zelí nebo kysaného bez tepelné úpravy.